Att vara jourhem

Vi gör alltid hembesök vid intresse av att vara jourhem.
Detta är för att matcha rätt katt med rätt hem. 
Man får även möjlighet att ställa frågor. 


Vi vill att det ska kännas bra för båda parter innan vi går vidare.


Läs nedan för mer information.


ATT VARA JOURHEM

 • Vi placerar katter i jourhem för att de ska bli socialiserade
  i väntan på adoption.
  De allra flesta katter vi har är skygga, då de kanske aldrig bott hos en människa tidigare.
  Därför krävs det att du har både energi och tid att lägga på din jourhemskatt.  • Katten/Katterna du får hem till dig har blivit avmaskade, vaccinerade, id-chippade och kastrerade. Skulle något av detta inte ha gjorts innan de kommer så återkommer din kontaktperson med en tid om när detta ska göras. 


 • VHK står för medicin, specialfoder, mat, sand och vi lånar ut allt katten/katterna behöver när du är jourhem hos oss. Vill du stötta föreningen genom att själv stå för mat och sand så är vi mycket tacksamma för detta.


 • Potentiella adoptörer har rätt att hälsa på katten hos dig som jourhem på bestämd tid. Du som jourhem ser över en tid som passar dig och tilltänkta adoptör. VHK är normalt med på dessa besök.


 • Du som jourhem ansvarar för att hemmet är säkert för katten. INGA öppna fönster, dörrar,  balkonger utan nät etc. katten SKA hållas inomhus! Om katten rymmer/smiter ut ska VHK och polis kontaktas omedelbart. Även grannar ska informeras samt lappas ska sättas upp/läggas i brevlådor etc.


 • VHK ersätter inte av katten/katterna skadad egendom, VHK är skyldiga att lämna all information om katten/katterna för att jourhemmet ska hantera den/de på bästa sätt.


 • Det är av stor vikt att katten/katterna inte flyttar runt mer än nödvändigt. du som jourhem tar på dig ett åtagande ( efter noggrann betänketid )att ha katten/katterna tills VHK har adopterat ut dem. om katten/katterna ej kan vara kvar ska VHK kontaktas omedelbart. Jourhemmet måste vara införstådd att det kan ta lite tid att hitta nytt jourhem.


 • Katten/katterna ägs av VHK under hela tiden och du som jourhem förbinder dig att hålla regelbunden kontakt med VHK under tiden katten/katterna är hos dig.


 • Du som jourhem behandlar katten/katterna som dina egna. Du har respekt för djuret och dess individuella behov av utveckling. Dina främsta uppgifter är att ge katten/katterna en stabil tillvaro och bygga upp en tillitsfull relation.


 • Om en eller flera punkter i kontraktet bryts av jourhemmet har VHK rätt att vidta åtgärder och omplacera katten/katterna och du har ingen makt eller synpunkter över djurets framtid.


 • Man måste vara införstådd att hitta ett hem till katten/katterna kan ta tid. Ibland upp till något år OM man mottagit en väldigt skygg katt. Annars är det oftast 3-6 månader som det brukar ta.


 • VHK står för alla kostnader som rör veterinärvård. Skada som beror på försummelse eller vårdslöshet av dig står du för. VHK följer alltid med på besök eller ordnar med transport om inget annat är bestämt. Åk ej till veterinär utan att konsultera VHK, undantag är om situationen är AKUT! VHK kontaktas snarast möjligt isåfall. Spara alla kvitton från veterinär för att VHK eventuellt ska kunna ersätta utläggen av jourhemmet.
  TA ALDRIG BESLUT OM AVLIVNING PÅ EGET BEVÅG!


 • Att vara jourhem är inte bara att förvara en katt,
  utan det kräver engagemang. 
  Men i utbyte får man en fantastisk möjlighet att se en skygg individ blomma ut och utveckla sin personlighet. 
  Det är en svårslagen känsla att få se när kissen tar sina första steg ut från sin trygga vrå och för första gången vågar upptäcka sin omgivning. Om du anser att ovanstående är rimliga krav och vill vara jourhem till en katt från oss så är du varmt välkommen att höra av dig!