Att vara jourhem till en kattfamilj

Här nedan kan ni läsa om att vara jourhem till en kattfamilj.

Vi gör alltid hembesök vid intresse av att vara jourhem då vi pratar igenom allt, ser vad för katt/katter som kan passa och om man har frågor osv.


Det är för att vi vill att det ska kännas bra för båda parter innan man går vidare.

Vad som gäller när man erbjuder sig att vara jourhem till en kattfamiljAtt vara jourhem till en kattfamilj kräver massor av tid och tålamod. Oftast är kattungarna rädda när de kommer in och mamman skyddar dem fortfarande och kan fräsa och göra utfall när du närmar dig henne och/eller ungarna.Där för är KRAVET att en kattfamilj ska vara i EGET utrymme den första tiden, minst 1 månad.

Just därför att mamman är superstressad och vi vill inte att hon ska stöta bort sina ungar när hon kommer in just för att hon är det. De behöver kanske dia fortfarande, hon ska uppfostra dem tills de är redo att flytta hemifrån osv
De behöver landa i lugn och ro och få bo in sig. Är kattungarna väldigt små så får man endast vara hos dem när man tömmer lådan, ger mat och kollar till dem den första tiden.

En undanskymd plats där mamman kan ligga och dia behövs och lugn och ro för kattfamiljen.

Därför vill vi inte att man har jättesmå barn om man ska vara jourhem till en kattfamilj.

Det är stressande nog för familjen och som sagt, det krävs mycket tid på socialisering av kattungarna och mamman sen. Och med småbarn har man heller inte den tiden.Katterna ska stanna tills de är minst 12 v och tillräckligt sociala för att adopteras ut, vi önskar att mamman får stanna kvar för fortsatt socialisering men inget krav.Vi står för mat och sand, avmaskningsmedel, medicin och annat som behövs till dem.

Att socialisera katterna i början görs endast genom att sitta därinne korta stunder sen när de landat lite. Sen är det genom lek som ungarna blir nyfikna och mamman ser att de är trygga.

Prata med din kontakt på VHK ang socialisering om du behöver tips och råd.
GENERELLA JOURHEMSREGLER

VHK står för alla kostnader som rör veterinärvård. Skada som beror på försummelse eller vårdslöshet av dig står du för. VHK följer alltid med på besök eller ordnar med transport om inget annat är bestämt. Åk ej till veterinär utan att konsultera VHK, undantag är om situationen är AKUT! VHK kontaktas snarast möjligt isåfall. Spara alla kvitton från veterinär för att VHK eventuellt ska kunna ersätta utläggen av jourhemmet.

TA ALDRIG BESLUT OM AVLIVNING PÅ EGET BEVÅG!Potentiella adoptörer har rätt att hälsa på katten hos dig som jourhem på bestämd tid. Du som jourhem ser över en tid som passar dig och tilltänkta adoptör. VHK är normalt med på dessa besök.
Du som jourhem ansvarar för att hemmet är säkert för katten. INGA öppna fönster, dörrar,  balkonger utan nät etc. katten SKA hållas inomhus! Om katten rymmer/smiter ut ska VHK och polis kontaktas omedelbart. Även grannar ska informeras samt lappas ska sättas upp/läggas i brevlådor etc


VHK ersätter inte av katten/katterna skadad egendom, VHK är skyldiga att lämna all information om katten/katterna för att jourhemmet ska hantera den/de på bästa sätt.Det är av stor vikt att katten/katterna inte flyttar runt mer än nödvändigt. du som jourhem tar på dig ett åtagande ( efter noggrann betänketid )att ha katten/katterna tills VHK har adopterat ut dem. om katten/katterna ej kan vara kvar ska VHK kontaktas omedelbart. Jourhemmet måste vara införstådd att det kan ta lite tid att hitta nytt jourhem.Katten/katterna ägs av VHK under hela tiden och du som jourhem förbinder dig att hålla regelbunden kontakt med VHK under tiden katten/katterna är hos dig.

Du som jourhem behandlar katten/katterna som dina egna. Du har respekt för djuret och dess individuella behov av utveckling. Dina främsta uppgifter är att ge katten/katterna en stabil tillvaro och bygga upp en tillitsfull relation.Om en eller flera punkter i kontraktet bryts av jourhemmet har VHK rätt att vidta åtgärder och omplacera katten/katterna och du har ingen makt eller synpunkter över djurets framtid.Man måste vara införstådd att hitta ett hem till katten/katterna kan ta tid. Ibland upp till något år OM man mottagit en väldigt skygg katt. Annars är det oftast 3-6 månader som det brukar ta.COPYRIGHT VHK 2016     All rights reserved

Organisationsnummer: 802495-5810